Un nivell d'accidentalitat en mínims
La seguretat i salut dels treballadors i treballadores és un valor fonamental per la indústria cimentera, que realitza grans esforços per ser un dels sectors laborals més segurs. En aquest sentit, cal recordar que segons estudis de la Fundación Cema, el 90% de les plantilles considera que sempre o quasi sempre treballa de manera segura.
Els accidents amb incapacitat temporal més comuns solen ser de tipus lleu. Les molèsties musculoesquelètiques són les malalties més freqüents: afecten el 66% dels treballadors i treballadores i, generalment, es produeixen a la part superior del cos. 8 dels 9 factors psicosocials associats a les condicions de treball (càrrega de treball, autonomia, temps de treball, varietat/contingut del treball...) són considerats “adequats” per la majoria dels professionals.
Tots aquests esforços i inversions que les empreses cimenteres realitzen en Prevenció de Riscos Laborals estan recolzats per les excel·lents estadístiques anuals acumulades. L’índex de freqüència d’accidents amb Incapacitat Temporal (ACIT) del sector va assolir el 2023 un registre de 4,08, només una sisena part del comptabilitzat per al conjunt de la Indústria, un 88% inferior al del sector de la Construcció i, fins i tot, només un terç de què es registra en Serveis.
Índex de freqüència d’accidents amb Incapacitat Temporal en el sector del ciment
L’Índex de freqüència d’accidents amb Incapacitat Temporal estableix la comparació entre el nombre total d’accidents amb incapacitat laboral i el nombre total d’hores treballades en un determinat sector. En el cas del sector del ciment, es tracta d’un resultat que no ha parat de millorar en els últims quinze anys i que acosta gradualment les fàbriques a l’objectiu de sinistralitat zero.
Font: Oficemen
-
2023
4,08
-
2022
4,61
-
2021
4,08
-
2020
4,53
-
2019
6,12
-
2018
5,55