Entre el mercat i la descarbonització
L’any 2023 va començar amb costos energètics elevats a les fàbriques de ciment -una escalada que va començar el 2021 i es va agreujar el 2022 a causa de la guerra a Ucraïna- i va acabar amb una davallada al mercat domèstic. Des de l’abril fins al desembre, el consum anual de ciment a Catalunya va disminuir de manera constant.
Certament, el gradual descens del preu de l’energia –i la consegüent disminució de la inflació- va donar un respir a la nostra indústria. Però, no s’ha d’oblidar que aquest descens de preus va ser en gran part a causa de la política monetària europea i l’increment dels tipus d’interès, que van arribar al 4,5%. La contrapartida va ser que es va encarir notablement el preu de les hipoteques, la qual cosa es va traduir en una disminució de la venda d’habitatges, un dels dos principals destins del ciment.
A aquest escenari de contracció del sector immobiliari s’hi van haver de sumar els problemes de l’altre gran mercat de la nostra indústria: l’obra pública. Malgrat que la licitació d’infraestructures es va mantenir estable durant l’any, la seva execució fou limitada -ja fos per la manca de diligència de les diferents administracions públiques, per concursos deserts o per la paralització dels projectes a causa de l’increment de costos- va situar el nostre negoci en quotes baixes.
D’aquesta manera, el consum de ciment va tancar el 2023 amb una disminució del 9%. Com que les exportacions tampoc van créixer (-8,5%), la producció de les nostres fàbriques es va haver de reduir (-5,1%). Després de 2 exercicis de remuntada postpandèmia, l’activitat va tornar a caure.
Avançant cap a la neutralitat climàtica
Malgrat aquesta conjuntura adversa, totes les fàbriques de ciment catalanes han continuat durant el 2023 amb les seves inversions per a la millora de les instal·lacions i processos, amb l’objectiu de continuar reduint les seves emissions de CO2. L’horitzó és assolir la neutralitat climàtica el 2050 i contribuir, d’aquesta manera, a la lluita contra el Canvi Climàtic. Durant les últimes 3 dècades hem reduït aproximadament un 40% aquestes emissions mitjançant l’increment de l’ús de primeres matèries descarbonitzades, l’ús d’additius en el ciment i la valorització de residus.
Però, per continuar avançant necessitem desenvolupar i implementar les tecnologies de captura, transport, emmagatzematge i usos del CO2 (les anomenades tecnologies CAUC). En aquest punt, necessitem que les administracions públiques facilitin ajuts més enllà dels PERTES, els quals finalitzen 25 anys abans de l’objectiu a complir, i un marc regulador clar. Necessitem el seu suport tant per a l’emmagatzematge de CO2, avui en dia imprescindible mentre no es trobin nous usos per al gas capturat, com per agilitzar i fer més eficients els tràmits administratius necessaris per posar en marxa els processos tecnològics i les instal·lacions de captura, de manera que s’adeqüin a l’objectiu de petjada zero de carboni.
Compromesos amb la Sostenibilitat
Durant l’exercici del 2023, la indústria cimentera catalana ha continuat impulsant l’aplicació de pràctiques d’economia circular, un model de producció i consum que implica compartir, reutilitzar, reciclar i valorar materials i productes existents per crear un valor afegit. D’aquesta manera, s’estén el cicle de vida dels productes. En el sector del ciment, aquestes pràctiques es despleguen en dos grans àmbits: la recuperació de primeres matèries per reduir l’extracció de recursos naturals, i l’aprofitament energètic dels residus que no tenen altra alternativa més que l’abocament.
I és que el nostre compromís amb la Sostenibilitat s’estén, com es podrà apreciar en aquesta Memòria, en totes les direccions. Així, contribuïm a la minimització i reutilització dels residus que produeix la nostra societat, amb la consegüent reducció de la contaminació associada. Contribuïm a la regeneració de la natura mitjançant els plans de restauració de pedreres. Reduïm les emissions atmosfèriques del procés de fabricació en forns de ciment mitjançant l’ús de biomassa com a combustible. Contractem energia elèctrica procedent de fonts netes i renovables. Incrementem l’eficiència tèrmica de les nostres instal·lacions amb l’aplicació de solucions tecnològiques avançades, incloent-hi l’ús de la intel·ligència artificial.
Les empreses que formem part de Ciment Català volem impulsar el desenvolupament de la societat i la qualitat de les persones, aportant productes innovadors i sostenibles. Al llarg d’aquesta Memòria podran conèixer les actuacions que hem dut a terme en aquest sentit durant el 2023, així com les estadístiques actualitzades de la nostra activitat industrial.