L'aposta per l'Economia Circular

L'any 2018 ha significat, per al conjunt de la indústria del ciment a Catalunya, l'exercici de consolidació dels principis de l'Economia Circular. Tot i que ja fa més d'una dècada que les nostres fàbriques aprofiten residus tant per a substituir i estalviar combustibles fòssils com per a addicionar-los a les matèries primeres i evitar així el consum de recursos naturals, ha estat ara en què aquesta estratègia s'ha institucionalitzat definitivament amb la incorporació de la nostra Agrupació, com a entitat fundadora, a Catalunya Circular, l'observatori sobre economia circular que la Generalitat va posar en marxa al maig de 2018.

La indústria del ciment està compromesa amb la racionalització dels cicles dels recursos (materials, aigua i energia) i la maximització de la utilitat i el valor dels productes, components i materials. Ens oposem al model econòmic lineal d'extreure, fabricar, usar i llençar, i defensem la prevenció de la generació de residus, la reutilització, la remanufactura i el reciclatge dels materials i productes existents. Apostem per l'economia verda, entesa com un model més ampli que integra la dimensió social i la conservació dels ecosistemes; una economia que millora el benestar humà i l'equitat social, i redueix els riscos ambientals.

I en aquesta línia s'orienta també l'acord assolit amb Infraestructures.cat (l'empresa pública encarregada de projectar, construir, conservar, i explotar infraestructures i edificacions de la Generalitat) que estableix que, a la licitació pública, cada cop serà més important donar menys pes a l'oferta econòmica per incloure, a canvi, criteris socials i ambientals. L'objectiu final és limitar les baixes econòmiques i prioritzar aspectes de qualitat i durabilitat. L'aportació social i la minimització de l'impacte ambiental que s'aconseguirà amb l'ús d'aquests criteris permetrà, a més, que la construcció de carreteres, ferrocarrils, depuradores, ports o xarxes d'abastament d'aigües assoleixin una qualitat i un temps de vida superior.

Però 2018 també ha tingut un perfil menys favorable per al sector. Sobretot, pel que fa a la seva marxa econòmica: l'exercici va acabar amb una lleu caiguda del consum de ciment a Catalunya (-1%), una més important davallada de la producció (-10%) i una encara més rellevant pèrdua d'exportacions (-22%). Aquesta situació del mercat ha trencat amb 3 anys de creixement (2015 a 2017) i és en bona part conseqüència del clima polític que viu el país. Les administracions públiques mantenen la licitació d'obra pública en mínims, amb tot just 1.671 M € al 2018, un 78% menys que una dècada anterior.

A banda de les nostres actuacions mediambientals i de la nostra situació de mercat, 2018 també ha estat l'any del ple desenvolupament del III Acord Voluntari per a l'eficiència en l'ús dels recursos, que ja ha assolit pràcticament tots els objectius fixats per al 2020.

També hem avançat encara més la oferta de formació destinada a minimitzar els riscos laborals associats a la fabricació de ciment, cosa que ha convertit la nostra indústria en una de les més segures, amb uns índexs de sinistralitat que estan molt per sota inclús del de les empreses de serveis. I és que els nostres professionals són un dels millors patrimonis que tenim.

Per últim, les nostres fàbriques han continuat aplicant polítiques de relació amb la comunitat i l'entorn, basades tant en el diàleg i la transparència permanents, com en accions de suport a l'ocupació, el desenvolupament local o el patrocini d'activitats socials i culturals.

Per explicar amb molt més detall la nostra situació i la nostra contribució, reunim en aquesta memòria el que hem realitzat al llarg de l'any i la nostra evolució. Una visió del que som i del que hem fet, sempre amb el compromís de servir la comunitat, i de continuar millorant el nostre producte, el ciment, que és el material de construcció més utilitzat del planeta, i un element consubstancial de les societats modernes i desenvolupades.

Anar a l'inici