Firmada la pròrroga fins 2025

L'Agrupació de Fabricants de Ciment de Catalunya (Ciment Català) i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat van prorrogar, el febrer del 2021, la vigència de l'Acord Voluntari per promoure l'eficiència en l'ús de recursos i la transició cap a una economia circular del sector fins al juliol de 2025. La continuïtat d'aquest Acord posa de manifest el compromís del sector per la Sostenibilitat, que propiciarà una circularització més gran de l'economia i fins i tot superar, en alguns casos, les mesures establertes al Pla d'Acció de la Comissió UE per a leconomia circular. L'acord també aporta una millora de la informació pública relativa a l'impacte ambiental de les empreses adherides.

L'Acord Voluntari, signat el 6 de juliol de 2017, comprometia totes les empreses amb fàbrica integral de producció de ciment a Catalunya a un marc de col·laboració amb el Departament de Territori i Sostenibilitat per assolir un alt grau de protecció del medi ambient, compatibilitzant-ho amb el creixement econòmic. Entre els acords específics del Conveni ara prorrogat cal destacar el compromís d'arribar a un 60% de substitució de combustibles fòssils per combustibles alternatius basats totalment o parcialment en biomassa, amb el corresponent efecte de reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. Aquesta mesura també contribuirà a les polítiques i estratègies establertes per incrementar la valorització de residus.

Els acords voluntaris són un instrument adequat per a la consecució dʻaquests objectius i estan basats en la col·laboració entre lʻAdministració ambiental (la Generalitat, en el cas de Catalunya) i les empreses, en línia amb la política ambiental de la Unió Europea. En aquest marc, l'1 de març del 2002 ambdues parts van subscriure un primer conveni de col·laboració que, després de la seva pròrroga, va ser substituït per un altre acord, signat el 15 de desembre del 2011.

El III Acord Voluntari, prorrogat des d’ara fins al 2025, estableix fins a 48 actuacions concretes de prevenció, reducció i control de la contaminació.

Principals objectius del III Acord Voluntari

Anar a l'inici