En ruta cap a la neutralitat en carboni
Encara que segueix pendent la normalització del mercat després de 2 anys sota els efectes de la pandèmia de la Covid-19, la indústria del ciment afronta 2022 amb la mirada posada a la millora constant de la seva conducta ambiental. Una aplicació més gran dels principis de l'Economia Circular -aprofitar els residus com a matèria primera i com a font d'energia tèrmica- i la consecució d'un sector neutre en carboni marquen el rumb d'empreses i professionals.
D'altra banda, les fàbriques catalanes necessiten una contenció de costos per recuperar la competitivitat perduda als mercats internacionals. Per això cal la col·laboració dels poders públics, tant per a l'adopció de mesures que frenin l'escalada del preu de l'electricitat com per obtenir un tracte fiscal just que compensi el constant increment dels drets d'emissió de CO2.
Reptes per a un any de recuperació:
-
Combustibles alternatius
La disponibilitat i autorització de nous combustibles (més quantitat i varietat, com hidrocarburants, olis minerals o pintures i dissolvents), clau per la competitivitat.
-
Preu de l'energia elèctrica
L’augment del cost de l’electricitat industrial a Espanya (el més car de tota la UE) penalitzen i frenen les exportacions del sector, generant un seriós risc de deslocalització de fàbriques.
-
Noves infraestructures
Després de més d’una dècada de mínims, es fa necessari l’increment de les inversions públiques per al manteniment, renovació i modernització de les infraestructures del país.
-
Contactes institucionals
La col·laboració amb les administracions públiques permet la consecució d’objectius compartits en àmbits com l’ocupació, la sostenibilitat, el desenvolupament econòmic o la innovació en processos i productes.
-
Neutralitat en carboni
El Full de Ruta per aconseguir la neutralitat en carboni, o petjada de carboni zero, al llarg del cicle de ciment i formigons, un projecte clau en la lluita contra l’emergència climàtica.
-
Acord Voluntari
Continuació de les inversions per a l’aplicació de l’Acord Voluntari amb la Generalitat que inclou una profundització en les pràctiques d’Economia Circular i Simbiosis Industrial de les fàbriques.
-
Lleis fiscals justes
La fiscalitat del sector determina també la seva continuïtat i desenvolupament. És crucial evitar dobles imposicions en àmbits com el mediambiental (ja regulat pels drets d’emissió de CO2).
-
Recursos petris
La continuïtat de l’activitat industrial de les fàbriques està subjecta a l’assegurament, en el temps, de la disponibilitat de recursos petris. Les concessions administratives han d’afavorir aquest objectiu.
-
Els drets de CO2
Resulta imprescindible un ajustament del preu dels drets de CO2. La competitivitat dels països adherits al mercat d’emissions de gasos d’efecte hivernacle està en joc.