Un millor comportament ambiental, encara
El compromís per la Sostenibilitat és una norma a la indústria del ciment de Catalunya. Ho és per la conscienciació dels professionals que hi treballen, per l'arrelament al territori de les empreses (algunes, amb més de cent anys de funcionament) i, naturalment, per la capacitat d'innovació d'un sector especialitzat en la recuperació material i energètica de residus.
De fet, ser sostenibles va més enllà de la nostra vocació, i es converteix en un mandat imperatiu per a unes empreses com les nostres que han vist com la recuperació econòmica general -més de 6 anys de creixement del PIB ininterromput- no s'ha traduït en una revifada dels nostres balanços. Mentre que la riquesa del país ja ha superat els nivells previs a l'esclat de la bombolla immobiliària de 2008, els resultats de la indústria del ciment continuen sota mínims, amb un consum interior de poc més de 2 milions de tones anuals. Un consum tan baix com fa 50 anys que no vèiem. En aquesta conjuntura, l'aprofitament de cada recurs i el no malbaratament de cap mitjà són obligats.
Som, doncs, sostenibles per vocació, per convicció i per necessitat. A la pràctica, això es tradueix en una constant inversió en millores i equipaments mediambientals a les nostres fàbriques, que superen els 200 M€ en els darrers 30 anys. També per l'adopció dels principis de l'Economia Circular, que permeten estalviar matèries primeres i eviten el consum de combustibles fòssils, més contaminants.
Al llarg de 2019 hem donat encara més passes en aquest sentit. Cal destacar la nostra excel·lència en la gestió mediambiental, que s'ha traduït en el fet que els resultats de les 18 inspeccions realitzades en el període 2014-2018 no han presentat ni un sol incompliment rellevant durant el període. I això que en una fàbrica tipus s'arriben a controlar fins a 150 potencials punts de mesura. Les inspeccions ambientals abracen àmbits com ara el consum d'aigua, l'energia i matèries primeres, la gestió de les aigües residuals, la producció de residus i la seva gestió, les emissions a l'atmosfera, o la contaminació acústica i lumínica.
I aquest compromís amb la protecció del nostre entorn natural i ambiental ha començat a projectar-se, en aquest 2019 del que ara passem balanç, en la posada en marxa d'un ambiciós pla de mesures per lluitar contra l'emergència climàtica. Hem començat a elaborar un Full de Ruta de reducció d'emissions que aspira assolir un sector neutre en carboni al 2050 respecte de les emissions de 1990 mitjançant la combinació de tecnologies convencionals i, sobretot, de tecnologies disruptives, moltes encara en procés de desenvolupament. Entre les primeres destaca el co-processat (ús d'energia procedent de residus que, en altre cas, anirien a parar a abocador) i la substitució de matèries primeres per materials procedents d'altres indústries i d'enderrocs. Pel que fa a tecnologies disruptives, cal remarcar el segrest i neutralització de diòxid de carboni generat durant el procés de descarbonatació de la pedra calcària en la fabricació de clínquer.