Mesures per revertir els efectes de la Covid-19
La pandèmia i les consegüents aturades de l’activitat han deteriorat durant 2020 la ja fràgil situació de la indústria catalana del ciment. Des del pic de 2007, el mercat ha arribat a caure un 80% (menys 10,6% al 2020) situant-se a nivell dels anys 60. El consum actual queda molt lluny del necessari per a un país modern i competitiu en un mon digital i baix en carboni, tant per falta d'infraestructures com del seu manteniment.
Alhora, es constata una important disminució de la competitivitat internacional. Els costos de l'energia elèctrica, que es troben entre els més alts de la UE, el preu del CO2 i la dificultat per disposar de suficient quantitat i varietat de combustibles alternatius redueixen la competitivitat internacional (exportacions), que ha estat una solució i ajuda durant anteriors crisis.
Les necessitats del sector:
-
Licitar més obra pública
Cal un increment de la licitació, ja que continua molt allunyada dels 3.750 M€ de mitjana dels darrers 20 anys, i dels 5.400 (2,2% del PIB) que es considera necessari per assegurar el benestar dels ciutadans.
-
Combustibles alternatius
La disponibilitat i autorització de combustibles alternatius (més quantitat i varietat, com ara hidrocarburs, olis minerals o pintures i dissolvents), és clau per a la futura competitivitat del sector.
-
Més activitat industrial
És particularment important aplicar polítiques que defensin i promoguin la indústria per mantenir l'activitat i llocs de treball de qualitat, fent-la més forta, en comptes de dificultar la seva continuïtat.
-
Materials sostenibles
Utilització de solucions amb un millor comportament en tot el seu cicle de vida. Com els ferms rígids, la inèrcia tèrmica del formigó a edificis o l'optimització d'espais urbans fent obres soterrades.
-
Foment de les exportacions
El sector i el conjunt de l’economia necessiten suport i ajuda a les exportacions. Per exemple, reduint les taxes portuàries. Les exportacions resulten imprescindibles per mantenir l'activitat.
-
Costos dels drets d'emissió
Una evolució gradual del cost dels drets de CO2 (principal gas amb efecte d’hivernacle) que no paguen països tercers és imprescindible per permetre la transició a un context de descarbonització.
-
Promoció de l'habitatge públic
A Catalunya existeix un dèficit de residències a diverses àrees territorials, malgrat que hi ha un possible superàvit a zones turístiques. Cal una decidida actuació en favor de les demandes socials.
-
Preu de l'energia elèctrica
L'augment del cost d'electricitat (de les més cares de la UE) i la reducció de retribucions per interrompibilitat (a causa de l’ajustament a la demanda) penalitza la competitivitat del sector.
-
Protecció del medi natural
Per assegurar la protecció de l’entorn caldria valorar més els paràmetres no econòmics en la licitació pública. Els DCORs, DSORs, ICES o DAPs poden ser molt adients i útils.